3 vanliga missuppfattningar i ett webbjobb
Det är inte sällsynt att folk blir förvånade över hur ett standardjobb att skapa en hemsida går till. De vanligaste missuppfattningar som råder är hur lång tid det tar att skapa en hemsida och de olika delarna i processen. En vanlig missuppfattning är även att en webbdesigners misstas för att vara en webbutvecklare och tvärtom. Detta kan i sin tur leda till att inledande förväntningar inte uppnås och missförstånd uppstår. Detta är varken bra för kunden eller individen som bygger hemsidan.
Här vill jag lista de 3 vanligaste missuppfattningar i ett webbjobb (att skapa en hemsida från grund) till en kund och hur det egentligen ligger till.
För en person som inte är insatt i den vida världen som är webb kan det vara svårt att förstå skillnaden mellan att koda och att programmera. Det är även svårt att förklara, men vi gör ett försök.
Att koda innebär i princip att bygga. Man kodar HTML och CSS, inget annat. HTML och CSS är grundstenarna i hur din hemsida ser ut och till viss del fungerar. Här tar det stopp, du kan inte koda fram en händelse. Det gör du när du programmerar.
Att programmera innebär alltså att du ska få saker att hända, vid en viss händelse. Ett CMS som exempelvis WordPress är skapat av en programmerare. Varje gång du skapar en ny sida i WordPress så läggs den automatiskt till i hemsidans struktur. Något sådant går inte att åstadkomma när du kodar i HTML.
I dagens webbvärld är det svårt att se skillnaden mellan arbetsuppgifter och det är därför inte heller ovanligt att en webbdesigner misstas för att ha samma kunskaper som en webbutvecklare och tvärtom. Mer om det kan ni läsa här.
När ett designförslag presenteras så är det oftast några saker som ska ändras innan kunden blir nöjd. Detta är en självklarhet. Något som inte är en självklarhet är att en kund ska kunna ändra sig hur många gånger som helst inom det överenskomna priset på den färdiga produkten, dvs hemsidan. Inte heller om man är mitt i processen av hemsidesbyggandet.
En kund ska heller inte kunna komma med tillägg/ändringar i funktionaliteten utan att det ska kosta. Detta är oftast mer kritiskt för utvecklaren/programmeraren eftersom en ”ändring” kan ta tid och påverka mycket mer än vad en designändring gör.
Missuppfattningen är att ”ett jobb är ett jobb” och när ett pris är satt så ska det gälla. Vad som glöms bort är att ändringar/tillägg i ett webbjobb tar tid. För en frilansare är tid = pengar och allting som inte är överenskommet ska därför tas extra betalt för. Det många glömmer är att det är en skräddarsydd tjänst som köps och inte en produkt.
Inte så vanligt men det händer. Hemsidan behöver innehåll, det handlar inte bara om utseende. Något många missar är att det faktiskt är texten, rubrikerna och själva läsbarheten av hemsidan som får den att se bra ut. Trots detta glöms innehållet bort.
Kunder förväntar sig inte att du som utvecklar hemsidan ska börja skriva, men de gör inte direkt något åt saken själv. Efter mycket om och men så fyller de hemsidan med text och bilder.
Detta är långt ifrån en komplett lista. Det finns många missuppfattningar och de två första är de mest primära i mitt dagliga arbete.
Hur upplever du det?
[Sassy_Social_Share]