Innehåll:
Inledning:
En fråga som vi regelbundet av våra kunder och samarbetspartners är om huruvida WordPress är ett svårt verktyg att bemästra.
Därför tänkte jag nu ge mig på att skriva ett inlägg om WordPress och försöka besvara på denna mycket breda fråga: Är WordPress svårt?
Vad är WordPress?
Detta känns initialt som en onådig frågeställning att besvara. Du vet säkerligen redan svaret. Men du kan lika väl vara en besökare som inte vet vad WordPress är till 100%, så därför tar vi och doppar fötterna i den här frågeställningen.
Med andra ord – vi håller det kort.
WordPress är ett publiceringsverktyg för att skapa hemsidor och publicera innehåll. Med WordPress kan du även bygga avancerade hemsidor med funktioner som exempelvis:
- E-handel
- Mötesbokning
- Evenemangshantering
- Betallösningar
- Forum
….och mycket mer.
WordPress skapades ursprungligen som ett simpelt bloggverktyg – men genom åren har det växt till att fungera som en fullfjädrad lösning för simpla och komplexa hemsidor.
[mailpoet_form id=”3″]
Vem är WordPress för?
Jag skulle nog säga att WordPress är för alla – från hobby-bloggaren till den mer seriösa content-skaparen som livnär sig på att skapa innehåll i olika format. Stora företag och myndigheter är heller inte blyga för att använda WordPress.
Det finns så mycket variation i komplexitet vad gäller hemsidor i WordPress att det passar alla.
Här har du flera exempel på en stor variation av hemsidor skapade med WordPress:
- Sweden.se – den officiella hemsidan för Sverige
- Razorbill – hyr overland bilar i Sverige
- Antonio Riveras – en blogg om WordPress, SEO och företagande
- Sony Music
- Usain Bolts officiella hemsida
Som du ser är det fullt möjligt att uppnå en stor variation av design och layout för hemsidor baserade på WordPress, vilket i sin tur innebär att det passar många olika branscher och aktörer – stora som små.
Vad behöver du kunna?
Idag kommer du långt med begränsande kunskaper om du ska ge dig på att bygga upp en hemsida eller bara administrera.
Men det är alltid fördelaktigt om du har mer kompetens utöver att lägga till sidor och inlägg, redigera lite text och installera plugins.
För förr eller senare kommer du stöta på patrull och då kommer du behöva söka hjälp utifrån – om du inte har grundläggande kunskaper i följande:
- HTML /CSS
- PHP
- FTP
- Serverhantering (konfigurera via webbhotell)
Vi går igenom dessa lite snabbt där jag förklarar vad de innebär samt varför du bör ha (grundläggande) kunskaper i dem.
HTML/CSS
Jag tror inte att du är en främling för HTML/CSS. Men jag går igenom det kort för dig som inte är särskilt insatt.
Jo, HTML/CSS är det du ser när du surfar runt på webben. Alla hemsidor, enkla som avancerade – renderar ut HTML/CSS och presenterar det för din webbläsare (och således dig).
HTML står för strukturen av din kod och CSS står för utseendet (färger, form, utrymme, textstorlekar m.m.) av denna kod.
Varför behöver jag kunna detta, tänker du?
Jo, för att du förr eller senare kommer hamna i en situation där du behöver utföra en design- eller layoutmässig ändring på din WordPress-sajt – som du inte klarar av med ditt valda tema eller page-builder (tro mig, det händer även med de mest avancerade teman och page-builders).
Det vanligaste förfarande är att du först letar upp var på din hemsida du behöver utföra en ändring. Du letar då upp HTML-taggen som ska ändras.
Här använder jag webbläsaren Chromes inbyggda funktion för att utläsa en hemsidas HTML/CSS kod.
Sen kollar du vilken CSS-klass som du behöver redigeras:
Även här använder jag webbläsaren Chromes inbyggda funktion för att utläsa en hemsidas HTML/CSS kod
…och för att redigera detta behöver du åtkomst till din server – alltså din FTP
FTP
Det är här alla dina filer ligger – filerna som tillsammans blir din WordPress hemsida. För att redigera bland annat CSS och HTML så är det rekommenderat att du gör det via FTP:n (via temats child-theme)
Ett child-theme är ett s.k barntema till ditt valda huvudtema. Du skapar ett child-theme för att kunna göra ändringar i struktur, funktion och utseende (CSS/HTML) utan att påverka det ”riktiga” temat – alltså huvudtemat. För om du inte skapar ett child-theme så skrivs dina ändringar över vid nästa temauppdatering. Mer om child-themes här.
Via child-temat når du din style.css – där du utför dina ändringar.
Med hjälp av FTP-programmet Coda 2 för MacOS kan jag koppla upp mig mot FTP-servern och redigera min style.css
PHP
Programmeringsspråket som WordPress är byggt på heter PHP och är s.k. öppen källkod.
Du behöver inte kunna programmera från grunden – det kan inte jag. Men jag förstår hur PHP fungerar och kan till viss grad utläsa olika funktioner och lägga till/ändra i dem.
Det kan vara så att du behöver klistra in en funktion i ditt tema, som vanligtvis görs i filen functions.php.
I filen functions.php lägger jag till diverse kodsnuttar för att utöka funktionaliteten på min hemsida.
Då behöver du ha viss förståelse för hur PHP ser ut och fungerar för att inte klistra in på fel plats i koden och således förstöra hela sajten (för en enda miss i koden kan orsaka att hela webbplatsen släcks).
Serverhantering/Webbhotell
Det är också väldigt fördelaktigt om du förstår hur du administrerar ditt webbhotells kontrollpanel.
När du installerar WordPress på en domän behöver du först skapa en databas som WordPress kopplar sig mot. Det är här all information finns – ditt innehåll, inställningar osv…
Screenshot från Loopias kontrollpanel – där du enkelt kan skapa databaser till dina WordPress-sajter.
Webbhotell tenderar till att ha olika inställningar och tillvägagångssätt för att administrerar databaser m.m, där de vanligaste är:
- cPanel
- phpMyAdmin
Vi går inte igenom dessa här men om du inte redan har stött på dem så kommer du göra det inom en snar framtid.
Du måste alltså vara bekväm med att logga in på dessa och skapa/aktivera databaser och ibland även FTP-konton för att koppla upp dig mot servern.
Vad tycker andra?
Jag känner att den här artikeln inte är komplett utan ett par ord från andra aktörer, så därför har jag ställt tre frågor till 3 olika företag/företagare som jag vet använder WordPress som plattform:
Sandra Wasserman –
SEO konsult
och digital strateg
1. Varför har du valt WordPress till din hemsida?
Jag skapade min första hemsida i WordPress 2012 och förstod snabbt att det är ett väldigt användarvänligt CMS – lär du dig grunderna så kan du enkelt manövrera din hemsida på egen hand. Sedan dess är jag hooked och har skapat alla mina hemsidor i WordPress. Har inte brytt mig om att testa Wix eller något annat.
2. Vad tycker du är det bästa med WordPress?
Att det finns så många design teman att välja bland! Älskar att det finns page builders som man kan ta hjälp av om man vill. Det gör det ännu lättare att redigera innehåll i front end! Du behöver i princip inte kunna någon kod. Sen finns det en uppsjö av gratis funktioner som gör det möjligt att koppla på SEO, e-handel och medlemsportaler till din hemsida till exempel. Det är guld värt!
3. Tycker du WordPress är svårt?
Jag tyckte WordPress var ganska lätt att lära mig men efter erfarenheter från diverse kundprojekt har jag förstått att inte alla tycker det är busenkelt. Däremot tror jag att alla som vill kan lära sig. Jag brukar uppmuntra mina kunder att lära sig grunderna (hur man skapar och redigerar innehåll) så de kan ha kontroll över sin egen hemsida. Trist att bli beroende av en konsult eller byrå som kan låsa in dig i sitt egna system. Det kan du enkelt slippa om du skapar din hemsida i WordPress.
Caroline Skogh
Marketing Coordinator på Topvisible AB
1. Vad gillar du mest med WordPress
Jag gillar att WordPress är så lätt navigerat och enkelt att förstå samt att det finns oändligt med bra plugin. Lyckas alltid hitta det jag söker – och om jag inte gör det så vet jag att det finns ett plugin för det någonstans =).
2. Tycker du att WordPress är svårt?
Nej, WordPress är inte alls svårt. Vi administrerar vår hemsida på daglig basis och vet vi inte något på rak arm är det väldigt enkelt att hitta en lösning.
3. Saknar du något i WordPress?
Nej jag saknar inget, och skulle det vara läget så fixar vår webbutvecklare Antonio det direkt ;)
Sergio Cisternas
Verksamhetsansvarig på Spira Assistans AB
1. Varför har du valt WordPress till dina hemsidor?
Den firman vi anlitade rekommenderade WP samt visade oss de olika funktioner samt att man kunde själv göra en del ändringar i vardagen. Det tilltalade oss starkt då vi vill sköta vår egen hemsida så mycket som möjligt.
2. Känner du att du saknar något i WordPress?
Överlag tycker jag att det finns det som man behöver till vardags. Kanske lite mer användarvänligt för oss som inte är så insatta i dessa program. Eftersom WordPress är så väletablerat finns det alltid någon som har svar på eventuella problem.
3. Tycker du att WordPress är svårt?
Nej inte alls, inte när man kommer in i hur den är uppbyggd. Känns väldigt logiskt.
Sammanfattat
WordPress är inte svårt att bemästra även om du startar från noll. Det kräver dock att du besitter ett par tekniska kunskaper för att kunna använda verktyget till sitt fullo.
Det kan vara så att du behöver lägga till eller ändra något som endast är möjligt om du redigerar i någon fil, eller att du behöver skapa en ny databas för att installera ännu en hemsida via ditt webbhotell – som i sin tur kräver att du vet hur man kopplar upp sig mot FTP:n.
Det är därför jag har tagit upp dessa olika delar om vad du behöver kunna för att kunna sköta din WordPress-hemsida på rätt sätt.
Så ta nu en liten extra koll på FTP, CSS/HTML PHP och ditt webbhotell för att göra dig bekväm med dessa innan du ger dig på att installera och konfigurera en WordPress-sajt!
Dela gärna vidare:
[Sassy_Social_Share]