Vad gör en webbdesigner?
När folk frågar mig vad jag gör så brukar jag snabbt svara: Jag är webbdesigner, eller att ”jag bygger hemsidor”. Jag kan med säkerhet säga att varenda person jag säger detta till har väldigt olika tankar om vad mitt arbete består av. För de som inte vet tänkte jag klargöra ett par saker, för det finns väldigt mycket missuppfattningar.
Vad gör en webbdesigner?
Svar: Nej. En webbdesigner är ingen IT-expert. Varje webbdesigner är väldigt individuell i sina kunskaper eftersom det finns väldigt mycket att lära sig inom området webbdesign.
Vi arbetar med design för webben och våra kunskaper sträcker sig från Photoshop, Zeplin och Illustrator till kodning av HTML/CSS, programmering i olika språk, publiceringsverktyg samt en god kännedom om design och vad det innebär.
Det finns webbdesigners som lutar över gränsen till att vara något annat än bara webbdesigners. Exempelvis de som har god kunskap i programmering.
En webbdesigner ska dock ha förståelse för programmering. Hen behöver inte kunna knacka koden själv, men det är viktigt att veta hur det fungerar och vad programmering egentligen är.
Finns inte denna kunskapen så blir ett samarbete med en programmerare/webbutvecklare väldigt svår, för designern måste kunna designa efter hur programmeringen ska funka.
[mailpoet_form id=”3″]
En hemsida måste vara estetiskt tilltalande för att ha minsta lilla chansen att konkurrera med alla befintliga hemsidor som finns därute. Detta betyder dock inte att en hemsida ska efterlikna konst, eftersom en webbdesigner måste ta hänsyn till att en hemsida är något som ska användas.
Därför ska en webbdesigner göra en hemsida estetiskt tilltalande, funktionell och användarvänlig. Dessa tre faktorer är viktigas i designen av en hemsida.
Olika projekt ser olika ut och en hemsidas design ska göras med hänsyn till målgrupp och syfte. Därför är det viktigt att en webbdesigner tar reda på vad kunden vill med sidan och varför.
Det är även viktigt att veta vem hemsidan ska vända sig till till, för att kunna analysera vem som är målgruppen och därmed användaren.
Webbdesignern ger råd och vägledning tills kunden säger: OK – Kör på!
Varje arbetsprocess skiljer sig men det bästa resultatet får man på detta sättet.
Det här inlägget skrevs 2009, ca 12 år sedan. Vad en webbdesigner gjorde då jämfört med idag ser annorlunda ut. Jag kan berätta att för 10 år sedan så var inte WordPress-teman så bra som de är idag.
Grafix Studio Webbyrå har helt gått över till att arbeta med premium-teman istället för att bygga egna.
Detta betyder i sin tur att HTML/CSS kunskaperna hos en webbdesigner idag behöver inte vara lika omfattande.
Däremot så påstår jag att det fortfarande är en fördel för oss som är duktiga på CSS.
Personligen så har jag inte skrivit HTML-kod på ett bra tag nu, men CSS kodar jag jämt.
Jag upplever att webbdesigner har blivit en förlegad term och har ersatts av front-end developer. En front-end developer – till skillnad från en back-end developer, arbetar med hemsidans design och programmering som inte ligger på ”serversidan”.
Min uppfattning kring detta kommer från det faktum att jag slutat få mycket besök av personer som söker efter ”webbdesigner” på Google.
Säger du webbdesigner eller säger du något annat?
[Sassy_Social_Share]