Låt oss vara ärliga – Du kommer inte särskilt långt med WordPress om du inte använder plugins. Det vet du säkert redan och det är därför du är här!
WordPress har idag ett massivt bibliotek med plugins och det kan därför vara svårt att välja rätt. Du kan exempelvis göra en simpel sökning och få upp flera likvärdigt goda resultat – där det (för det otränade ögat) kan vara svårt att se skillnaderna mellan dessa.
För saken med ett plugin är att även om det uppfyller samma mål och resultatet i slutändan är samma, så är det inte alltid säkert att vägen dit är samma.
Vad menar jag med det?
Jo, pluginsen kan alltså i slutändan ge dig samma resultat. Men saker såsom inställningar, valmöjligheter m.m. kan skilja sig drastiskt och kanske inte fungerar just för ditt ändamål.
Därför tänker jag nu ge dig ett några tips och vägleda dig i vad du ska tänka på när du söker efter plugins och hur du gör ditt slutgiltiga val!
Betyg och recensioner
En god indikator för hur ett plugin mår och om det är värt din tid att undersöka, är dess betyg och recensioner.
Det du ska kolla på är både betyget och antalet recensioner som pluginet har fått. Oftast kommer WordPress att automatiskt placera det bästa pluginet längst upp i sökresultatet, men ibland hittar du några guldkorn om du skrollar neråt.
Om du har tid, gå gärna in och läs några recensioner. Detta kan ge dig en bra känsla om huruvida det här pluginet är för dig eller inte.
Det kan också vara värt att se vad de mindre bra recensionerna har att säga, om det finns några dvs….
I samband med detta kan jag också tipsa dig om att se hur många aktiva installationer pluginet har. Det är också en bra indikator för hur bra pluginet är.
Versioner och kompatibilitet
Detta borde vara en no-brainer, men du hade blivit förvånad över hur mycket gamla och inkompatibla plugins som körs på WordPress-sajter.
Kontrollera att pluginet uppdateras regelbundet och är kompatibelt med senaste versionen av WordPress.
Kompatibilitet är också viktigt plugins sinsemellan. Ibland så kan två plugin hamna i konflikt med varandra, oftast pga kod.
Det här kan du oftast inte kontrollera i förväg, utan här får du börja med att installera pluginet och se om något fel uppstår med din hemsidas design och funktioner.
Dina behov och önskemål
I början av inlägget nämner jag att du blir presenterad många plugins efter att du gjort en sökning.
Det du ska göra här, för att underlätta ditt val, är att försöka definiera hur du vill att pluginet ska fungera.
Jag förstår att detta kan vara svårt, men det kommer att underlätta dit val oerhört. Detta kräver förstås att du är rätt så inbiten i din hemsida och någorlunda insatt i hur WordPress och plugins fungerar generellt.
Men jag brukar säga: Du ska inte bara veta vad du vill ha, du ska också veta HUR du vill att det ska fungera.
Alla plugins du får upp i din sökning kommer ge samma slutresultat gällande funktion, men de gör det på olika sätt – och det är här du ska kunna definiera hur du ser framför dig att du vill arbeta med pluginet.
Gratis eller Premium
Nästintill alla plugins för WordPress är gratis, med en liten hake.
De bästa pluginsen har en bra, dock nedbantad gratisversion – och en betalversion som ger dig fler funktioner.
Detta gör alla de största plugintillverkarna – de ger dig det lilla för att du ska bli intresserad och låter dig självmant upptäcka att du behöver fler funktioner, specifikt de där funktionera som kostar.
Betalversioner, eller s.k. premium-plugin har olika prismodeller. De vanligaste är:
- Gratis
- Licens för 1 hemsida (1 år)
- Licens för 3-5 hemsidor (1 år)
- Licens för obegränsat antal hemsidor 1 år
- Licens för obegränsat antal hemsidor – livstid
…och som allt annat, ju mer du vill ha desto dyrare är det.
Exempel: Såhär ser det ut för Elementor Pro
Här på Grafix Studio har vi många licenser för obegränsat antal hemsidor – både livstid och årliga licenser. Det tjänar vi på att ha eftersom vi erbjuder kunder support och underhållsavtal för WordPress och kan därför hålla deras hemsidor säkra och uppdaterade i system och tillägg på obegränsad tid!
Underhåll & Support
Detta går såklart hand-i-hand med version och kompatibilitet. Men för att gå ännu djupare, kolla gärna vilket typ av support du kan få när du väljer ditt plugin.
Många leverantörer erbjuder support så länge du är en betalande användare, alltså att du har ett premium-plugin. Andra erbjuder begränsad support och som du kan utöka med en uppgraderad licens.
Det viktiga här är att du får besvarat huruvida du får support när du behöver.
De flesta leverantörer är bra på att svara och hjälper dig inom rimlig tid.
Support för WP Fastest Cache
Summering
Uttrycket ”There’s an app for that” för mobiltelefoner kan numera också appliceras för WordPress-hemsidor. Det finns tusentals appar för alla ändamål och tusentals appar för samma ändamål – alltså att syftet och (det synliga) slutresultatet är detsamma.
Det är viktigt att du tänker på vilken version ett plugin har och om det är kompatibelt med senaste WordPress.
Något som däremot är svårt att analysera är om det pluginet du väljer är kompatibelt med alla plugins som du redan har installerat.
Det bästa sättet att ta reda på detta är att du installerar pluginet och gör ett snabbt test på din sida.
Alltså, klicka runt och se om allt fortfarande fungerar som det ska.
Vid det fallet att din hemsida slutar fungera så behöver du testa dig fram till vilket plugin som är inkompatibelt med ditt nyligen installerade plugin.
Det enklaste sättet att göra detta på, är att antingen låta det nya pluginet vara aktivt och successivt stänga av dina andra plugins, eller tvärtom, att stänga av alla plugins förutom och låta ditt nya plugin vara aktivt, för att därefter återaktivera pluginsen, en efter en.
Som du ser så kan det vara mycket jobb och tidskrävande.
Därför är det extra viktigt att alla dina plugins är uppdaterade till senaste version och som du vet underhålls av plugintillverkaren på regelbunden basis.
Bara så kan du vara säker på att din sida inte kommer krascha pga inkompatibilitet eller dåligt underhåll.