Vad är ett smart kontrakt?
I takt med att vi går mot ett nytt internet (se blockchain, web 3, krypto) så dyker det upp nya termer och tekniker i denna nya spännande värld!
Ett av dem är s.k. ”smarta kontrakt”, eller ”smart contracts” på engelska.
Men vad är egentligen ett smart kontrakt och varför behöver vi det? Det tar vi en titt på härnäst!
Smarta kontrakt är program som är lagrade på blockkedjan (blockchain), som körs när förutbestämda villkor är uppfyllda.
De används vanligtvis för att automatisera genomförandet av ett avtal, t.ex. ett lån, så att alla deltagare omedelbart kan vara säkra på resultatet (att alla villkor möts), utan att någon mellanhand involveras, och dels utan någon tidsförlust.
Programmet, alltså det smarta kontraktet, utförs direkt utan behöva vänta på någon mellanhand (som exempelvis en bank).
Smarta kontrakt kan också automatisera ett arbetsflöde och börja köra nästa åtgärd när villkoren i kontraktet är uppfyllda.
Du kan läsa mer om blockchain här »
Smarta kontrakt fungerar genom att följa enkla if-satser (if/when/while…then) som skrivs in på en blockkedja.
Ett nätverk av datorer utför åtgärderna när förutbestämda villkor har uppfyllts och verifierats.
Dessa åtgärder kan vara att frigöra pengar till olika deltagande parter, registrera ett fordon, skicka meddelanden eller utfärda en biljett.
Eller föreställ dig att ditt flygbolag lovar kompensation om ditt flyg är försenat. Detta kan oftast bli en utdragen process när det är dags för dig att få din kompensation.
Detta kan lösas med ett smart kontrakt som i förväg har programmerats för denna eventuella händelse.
I praktiken skulle det innebära att så fort ditt flyg blir försenat så tar det smarta kontraktet emot denna informationen från flygbolaget (det är mer komplicerat än så, men vi håller det enkelt) och utför sedan en kompensation till dig.
Blockkedjan uppdateras sedan när transaktionen är genomförd. Det innebär att transaktionen inte kan ändras, och endast parter som har fått tillstånd kan se resultatet.
Inom ett smart kontrakt kan det finnas hur många villkor som helst för att tillfredsställa deltagarna att uppgiften kommer att slutföras på ett tillfredsställande sätt.
För att fastställa villkoren måste deltagarna bestämma hur transaktioner och deras data representeras i blockkedjan, komma överens om reglerna i if-satsen som styr dessa transaktioner, utforska alla möjliga undantag och definiera ett ramverk för att lösa tvister. Sedan kan det smarta kontraktet programmeras av en utvecklare.
Nu har jag skrivit upp hur det fungerar med smarta kontrakt. Men vad är fördelen med att implementera denna nya teknik?
När ett villkor i kontraktet är uppfyllt så verkställs avtalet omedelbart. Eftersom smarta kontrakt är digitala och automatiserade finns det inget pappersarbete att bearbeta och ingen tid ägnas åt att stämma av fel som ofta uppstår genom att manuellt fylla i dokument.
Återigen, ingen mellanhand behövs.
Eftersom det inte finns någon mellanhand inblandad och eftersom krypterade register över transaktioner delas mellan deltagarna, finns det ingen anledning att ifrågasätta om informationen har ändrats för personlig nytta.
Det går helt enkelt inte att göra, på blockkedjan.
Alla transaktioner i blockkedjan är krypterade, vilket gör dem mycket svåra att hacka.
Dessutom, eftersom varje block i blockkedjan är kopplad till föregående och efterföljande block på en distribuerad ledger (huvudbok, huvudfil), måste hackare ändra hela kedjan för att ändra ett enda block.
Du ser säkert att smarta kontrakt tar bort behovet för mellanhänder att hantera transaktioner och, i förlängningen, deras tillhörande förseningar och avgifter.
Kommer banker behövas? Förmodligen, men kanske inte i den formen vi ser idag.
Nu vet du vad smarta kontrakt är och förstår hur de fungerar. Kan du se någon tillämpning i den ”riktiga” världen?
Inom den decentraliserade finansvärlden (DeFi) så finns det något som kallas dApps.
dApps representerar ett godtyckligt alternativ till traditionella finansiella tjänster, och de växer i popularitet tack vare de tidigare nämnda, oföränderliga och transparenta egenskaperna hos blockchain – och således tekniken bakom smarta kontrakt.
Dessa dApps tillhandahåller alternativa tjänster till bank- och finansbranschen som exempelvis
…och en mängd andra finansiella tjänster – tillsammans med helt nya typer av produkter och decentraliserade affärsmodeller som erbjuder markant nytta och användbarhet för användarna.
Med den ökade transparensen som tillhandahålls av smarta kontrakt (tillsammans med 24/7-funktionalitet och minskade kostnader), har dApps potentialen att sänka svårigheterna för folk runtom i världen att få tillgång till finansiella tjänster.
Exempel på dApps:
DeFi-projekt har redan tagit in miljarder dollar och ser ut att fortsätta denna trend när fler och fler människor blir bekanta med branschen.
Användare kan delta i denna nya generation av finansiella tjänster utan behov av centraliserad förvaring eller avgifter från mellanhänder.
Även om DeFi-sektorn bara är några år gammal, med tanke på antalet innovativa dApps som redan ger värde och nytta till konsumenterna, är effekterna av smarta kontraktsdrivna dApps redan märkbara på finansbranschen.
Den globala spelindustrin drar in hundra miljarder dollar och bara fortsätter att växa.
Men sättet som värde skapas och distribueras i hela branschen kan vara orättvist, för spelarna. Utvecklare skapar och släpper spel, och spelare betalar för att spela och interagera med dessa spel.
Vi är alla vana vid denna modellen.
Men detta är ett tämligen enkelriktat värdeflöde, där spelare ofta får spendera pengar för att låsa upp tillgångar i spelet – och även för att få till spelkonfigurationer i spelet.
Blockchain teknik i spel gör det möjligt för spelare att fånga nyttan och värdet av köp och tillgångsförvärv i spelet mer effektivt.
Blockchain-teknik inom spel drivs vanligtvis av NFTs – unika digitala tillgångar som representerar innehåll i spelet. NFT:er är beroende av smarta kontrakt.
Dessa NFT’s är unika, medan blockchain-nätverken som ligger till grund för NFT:er underlättar ägandet av olika objekt i spelet.
Tillsammans har dessa egenskaper hos blockchain i spel potential att få med folkmassan och en tillämpa en mer rättvis fördelning av värdet i spelet – för spelarna.
Tack vare implementeringen av blockchain-teknik i spelindustrin kan du spara inköp i spelet, sälja dem till andra spelare eller flytta dem till andra spel som stöds.
Spel som ligger på blockkedjan kan i teorin vara ”interoperativa”, vilket i praktiken innebär det att du kan skicka objekt (NFT’s) mellan olika spel så länge de ligger på samma blockedja (fler faktorer spelar roll så klart, men vi håller det enkelt).
Eftersom NFT:er är unika och kan designas för att behålla värdet bortom det spel som de har sitt ursprung i, har blockchain-byggda spel och dApps potential att expandera spelekonomier, etablera nya spelkategorier och driva på utvecklingen av nya spel.
Ett spel med stor potential för detta är Wilder World
Du kan åstadkomma mycket med smarta kontrakt. Vi kan snabbt sammanfatta detta inlägg genom att konstatera att smarta kontrakt tar bort mellanhanden i många ”real world” scenarion.
Allt som innefattar en transaktion som idag behöver en mellanhand, kan (i teorin) elimineras.
Någon som övervakar all processer kommer nautligt vis behövas, en sorts administratör.
Men själva besluten som behöver tas, vare sig det är godkännanden eller nekande, behöver inte längre bli utdragna processer pga aspekter såsom byråkrati eller den mänskliga faktorn.
Vi kommer att få se både spel och finansvärlden att utvecklas – och det är fullt möjligt att vi får en hybrid mellan dessa.
Smarta kontakt kan bl.a genom NFTs, utveckla hela spelekonomier som då styrs av dessa regler, som är satta i spelets smarta kontrakt.