Web 2.0 vs Web 3.0
I skrivande stund råder Web 2.0 och alla dess standarder. Allt som är Facebook, Twitter, Google, Instagram m.m. i sitt nuvarande tillstånd är vad som lagt grunden för dagens webb och hur det fungerar.
Under dessa år som Web 2.0 regerat, har vi fått se världen formas till något vi inte kunde föreställa oss. Saker vi tar för givet idag var inte tänkbara för den vanliga användaren under tidigare Web 1.0 dagarna.
Det har gått snabbt sedan Internets första dagar. Web 1.0 som var knappt något mer än statiska bilder och text – till dagens Web 2.0 som huvudsakligen består av sociala medier som grundlager – i kombination med Google, Amazon och andra typer av tjänster.
Men vi är just nu på väg in i en ny internet-era, in i Web 3.0 eran – där information och värde (mer om det lite längre fram) snabbt och säkert kommer färdas genom decentraliserade plattformar där alla får delta, med en fördelad äganderätt och kontroll över protokollet.
Men vad mer än decentralisering och ”community”-liknande kontroll kommer Web 3.0 att erbjuda?
Vad är det som skiljer Web 2.0 med Web 3.0?
Läs vidare för att lära dig mer om skillnaden mellan dessa två och vad som möjligen kommer ut ur Web 3.0.
Men först, lite kort om webbens utveckling!
En bild som jag tycker säger en hel del. Vi går inte så långt bak som bilden visar, men vi utgår från Web 1.0 och tar oss framåt därifrån.
Första utgåvan av internet är idag inte mycket att hurra för. Det mesta bestod av statiska texter och bilder och det fanns inte lika mycket (knappt) några möjligheter till sociala interaktioner.
Mellan 1990 – 2005 ungefär så var det Web 1.0 som rådde.
Under denna tiden så var (såklart) Web 2.0 under utveckling – och det tog inte lång tid innan Facebook och Twitter dök upp och förändrade allt.
Kort o gott så var Web 1.0 ett kortsiktigt internet som lät dess ”besökare” att ta del av statisk information utan att själva få uttrycka vad de tycker och tänker (med undantag för chatt-rum á la mIRC).
Det var toppen när Web 1.0 kom och att du efter några år kunde koppla upp dig mot Internet från ditt eget hem. Men allting utvecklas och går framåt – vilket leder oss till Web 2.0
Man kan lugnt säga att Web 2.0 revolutionerade världen. Denna nya ”version” av internet gjorde det möjligt för dig som privatperson att skapa och påverka saker online. Sociala medier gav alla en röst, tekniken utvecklade och tillåter numera att både generera och skicka stora mängder data tvärs över världen inom ett ögonblick.
Sociala såsom Facebook och Instagram är praktexempel på vad som är Web 2.0.
Web3 är utvecklingen vi går mot just nu och det är en salig blandning av sofistikerad mjukvara, som t.ex. AI-tjänster och olika blockchain-teknologier, metaverses och annan typ av semanstisk webb.
Mycket av det som sägs vara Web 3.0 ser vi redan idag, men Web 3.0 förfinar dessa nuvarande teknologier och ”uppgraderar” dem. En typ av uppgradering är då att koppla befintliga Web 2.0 lösningar till blockkedjan och på så sätt kunna vidareutveckla appar och tjänster i den riktningen.
Den huvudsakliga skillnaden mellan Web 2.0 och Web 3.0 är decentraliseringen.
Du som användare äger din egen information, med full kontroll över hur den används på nätet.
Så ser det ju inte ut idag.
Web 2.0 siktar på att sammanföra människor, vilket idag sker till största del via sociala medier. Web 3.0 gör samma sak, fast med mer säkerhet och förtroende.
Hur sker detta då?
Ett par exempel:
Idag sker alla betalningar i form av traditionella valutor, s.k. FIAT-pengar. I Web 3.0 så sker betalningar i kryptovalutor såsom Bitcoin och Ethereum.
I framtiden kommer många betalningar att ske med s.k. CBDCs (Central Bank Digital Currencies) – en form av digital valuta som flera länder håller på att ta fram.
Idag så äger plattformar som Facebook och Instagram din information. Med hjälp av blockchain-teknologi kan du som användare verifiera vem du är och bevisa all information du tagit del av eller är intresserad av.
Just nu är Web 2.0 protokoll mycket snabbare än sina Web 3.0-motsvarigheter. Men utvecklingen går snabbt framåt och det är inte långt kvar innan transaktioner och överföringar går minst lika snabbt, om inte snabbare på Web 3.0 protokoll.
Anledningen till att Web 3.0 just nu inte är lika snabbt, är för att web3 lösningar måste verifiera kommunikationen över flera servrar och protokoll, utspridda över hela världen. Det gör inte dagens Web2 lösningar.
Poddar, sociala nätverk, bloggar m.m. är Web 2.0. Artificiell Intelligence, machine-learning, dAppar och metaverses drivs alla av Web 3.0 lösningar.
En av de största fördelarna med det nya internet är decentralisering.
Den decentraliserade webben verkar under en sann demokratisk anda, där alla transaktioner är synliga för allmänheten, via blockchain-teknologi.
Förutom transparens så är fördelarna även:
Web 3.0 prioriterar personlig integritet framför övervakning och kontroll. I många nuvarande protokoll så tillåts användaren att estämma hur mycket information som delas om hen.
På grund av blockchain-teknik och dess autonoma struktur kommer det också att vara säkrare än tidigare internetversioner. Det kommer/är vara väldigt svårt för hackar att utnyttja nätverket – och även om de lyckas så loggas deras aktiviteter. I ett decentraliserat system är hacks fortfarande möjliga, även om de flesta blockkedjor har utvecklat försvar mot en sådan händelse.
Den semantiska webben är nästa fas i internets utveckling. Den semantiska webben förbättrar hela upplevelsen av webbaserade plattformar, i det här fallet dApps.
Användare kan använda semantisk teknik för att att underlätta informationsutbyte mellan webbanvändare samtidigt som säkerheten förbättras.
Med Web2
Med Web3
De har på senare tid blivit en vanlig missuppfattning att Web3 är samma sak som Metaverse – vilket det inte är. Metaverse, i alla de olika former som finns och kommer att finnas, är inget annat än ett nytt medium för att interagera med Web3.
Web 3.0 kommer att helt transformera hur företag och konsumenter interagerar med varandra online – vilket gör att kundupplevelsen blir mer personlig.
Du som användare kan kollektivt bidra till att skapa produkter och få rättvist betalt för dina bidrag som ”medinvesterare” och skapare, utan att någon central myndighet godkänner dessa betalningar.
I dagens fall är det ofta ekonomin i metaverset som är ”kopplad” mot Web3-protokoll, som Ethereum, Cardano eller Solana.
Det kända metaverse-spelet Sandbox har t.ex. en ekonomi som drivs av Ethereum, där du kan köpa mark, bostäder m.m.
Tanken om att den nya webben kommer vara fri från översikt och mer kontrollerad av användarna, skrämmer många. Många tvekar om att det kommer vara så fritt som folk tror/vill.
De har en poäng, för redan idag ser vi traditionella institutioner försöka kämpa emot detta.
Så förmodligen kommer vi komma till en punkt där de kommer bli reglering av alla dessa protokoll och appar.
På gott och ont…
Men i dess grund så är censur och övertagande av kontroll nästintill omöjligt med blockchain-teknologi.
Det internet vi känner till idag grundar sig i att någon äger en server och att du som användare, exempelvis måste prenumererar på en tjänst, på denna server.
Med Web3 så är du inte kopplad enbart mot en server, utan du använder tjänster som i sin tur är utspridda över flera servrar – för att på så s sätt vara decentraliserade och inte beroende av en större entitet (server-ägare) när som, kan stänga ner tjänsten.