Lär dig WordPress – allt du behöver kunna!
Om du kommit hela vägen så innebär det att du vill lära dig WordPress – eller åtminstone veta VAD du behöver lära dig.
Det finns en hel del som du behöver veta om WordPress och jag kommer i detta inlägg att utgå från att du är Nybörjare.
Det blir en snabb genomgång om vilken typ av kunskap och förståelse du behöver ha om olika ämnen – för att kunna arbeta med WordPress.
Du vet med stor sannolikhet vad WordPress är – men jag tar en snabb liten genomgång för dig som verkligen är helt ny i detta.
WordPress är ett CMS, eller publiceringsverktyg på svenska. Med WordPress kan du ta fram en enkel hemsida såväl som en avancerad hemsida.
WordPress låter dig hantera din hemsidas design och funktion – detta genom plugins och teman, vilket vi kommer täcka lite längre ner i inlägget.
WordPress är det populäraste publiceringsverktyget på marknaden – där över 1/3 av alla hemsidor som finns på webben använder WordPress som sitt CMS.
WordPress är gratis och är under ständig utveckling – det fortsätter att uppdateras och förbättras för att möta alla krav som ställs på en hemsida idag.
[mailpoet_form id=”3″]
Då kommer vi in på det du behöver förstå och till viss del bemästra om du vill arbeta med WordPress. Här visar jag dig vad du behöver lära dig.
Vi börjar med:
Ett webbhotell är där du lagrar din hemsida och andra relaterade tjänster, som e-post och domännamn. På ditt webbhotell finns en s.k. FTP-server och det är där du laddar upp din hemsida. Jag rekommenderar:
FTP står för File Transfer Protocol och för att kunna börja arbeta med din hemsida måste WordPress installeras på en FTP-server.
Du kopplar upp dig till din FTP med hjälp av:
Dessa uppgifter är något som förses av ditt webbhotell. Rekommenderat FTP-program är Filezilla.
WordPress är ett dynamiskt verktyg som lagrar information i en databas. Precis som med FTP-servern så finns din databas i anslutning till ditt webbhotell. Du kopplar upp dig till din databas med hjälp av:
Dessa uppgifter är något som förses av ditt webbhotell.
Tabellprefix bestämmer du själv. Rekommenderat att alltid avsluta prefixed med ett understreck (_).
När du har dina FTP-uppgifter och Databasuppgifter redo är det dags att hämta hem WordPressfilerna – som du då laddar upp på din FTP-server för att sedan koppla ihop med din databas.
Med allt detta samlat är du redo för nästa steg, nämligen själva installationen av WordPress.
Börja med att koppla upp dig mot din FTP-server med hjälp av ditt FTP-program.
Du blir uppmanad att skriva dina FTP-uppgifter:
Efter att du kopplat upp dig ska du lokalisera mappen som heter /public_html/. Det är här du ska ladda upp dina filer.
Efter att du laddat upp dina filer ska du koppla ihop FTP-servern med din databas. Börja med att öppna upp valfri webbläsare och skriv in ditt domännamn.Du möts av en installationsruta. Bekräfta att du har alla uppgifter som behövs och Fortsätt.
Du möts då av en ny ruta där du uppmanas att skriva in dina databasuppgifter. Gör det.
Om du gjort allting rätt ska du mötas av följande ruta:
Du är nu redo att logga in och börja arbeta med WordPress.
Då har du tagit dig igenom installationsprocessen och är redo att börja arbeta med WordPress. Men innan du sätter igång är det ett par saker du bör känna till.
I grunden är WordPress ett väldigt enkelt verktyg som låter dig publicera innehåll som antingen statiska sidor eller återkommande inlägg (blogg).
Men du vill säkerligen göra mer än så – du vill ta fram en snygg hemsida med diverse funktioner.
Stämmer det?
För i det fallet bör du veta hur WordPress fungerar i med teman och plugins. För det är teman och plugins som bestämmer hur din WordPress-hemsidas design ser ut samt alla funktioner som den har.
Vi börjar med att ta en titt på:
Ett WordPress tema är en förutbestämd layout med diverse funktion som bestämmer hur din hemsida ser ut och fungerar.
Allt som du ser när du tittar på en WordPress-hemsida kommer till större delen från ett tema, bl.a:
Hur mycket kontroll du har över dessa aspekter beror helt o hållet på vilket tema du väljer att arbeta med.
Bra teman att arbeta med är:
Ta en titt på dem och se vad du tycker!
Plugins kan jämföras med appar för din telefon. Ett plugin är ett funktionellt tillägg till din hemsida som ger dig diverse funktioner.
Om du behöver något extra till din hemsida – så finns det garanterat som ett plugin!
Det finns plugins för bl.a:
m.m.
Med plugins kan du enkelt ge din hemsida avancerade funktioner utan att behöva koda.
Nej, du behöver inte lära dig HTML/CSS eller PHP.
Däremot så är det klokt att lära sig dessa kod- och programmeringsspråk för att dels förstå hur WordPress är uppbyggt men även för att kunna förstå var du ska kolla om något går fel med in hemsidas layout eller funktioner.
Kort och gott, HTML och CSS står för design- och layoutstrukturen av din hemsida. Det är vad du ser i din webbläsare när du tittar på vilken sajt som helst.
Ibland går det inte att utföra designmässiga ändringar via ditt temas inställningar och då krävs det att du gör det med hjälp av att ändra i ditt temas CSS-fil istället.
För att nå ditt temas CSS-fil behöver du koppla upp dig mot FTP:n med hjälp av FTP-program som vi gick igenom tidigare detta inlägg.
På din server ska du lokalisera ditt temas katalog, vilket oftast ligger under [/wp-content/themes/ditt-tema/].
Här öppnar du upp style.css och ändrar.
I det här fallet bör du har ett s.k. ”child theme” aktivt. Ett child-theme är en katalog som har ditt huvudtema som överordnad. Det betyder att ditt child-tema ärver allt som ditt huvudtema har i form och funktion – där alla tillämpningar som du utför på ditt child-tema endast sker i child-temats katalog.
Du vill ha det såhär för att undvika att alla dina tillämpningar på temat raderas efter uppdatering. Om du har ett child-tema aktiverat så kommer inte detta ske.
Mer information om child-themes här >>
Programmeringsspråket som WordPress bygger på kallas PHP och är öppen källkod. Det innebär att all kod är öppen för allmänheten att ta en titt på och ändra/lägga till.
Du behöver inte kunna PHP!
Men det är bra om du förstår hur det fungerar och kan läsa (och förstå) en del av det iaf.
Jag som driver denna webbyrå kan inte programmera från grunden. Däremot så har jag förståelse för hur PHP fungerar och vet hur jag ska göra för att lägga och ändra i koden om jag behöver det.
Det är också bra om du förstår PHP för då blir du tvungen att se hur WordPress är strukturerat – vilket i sin tur leder till att du lär dig mer om vad du kan och inte kan göra med avseende till design och funktioner.
Kul att du tagit dig hela vägen hit. Som du ser är detta inte ett fördjupande inlägg utan jag gör en kort sammanfattning av vad du behöver kunna och förstå om för att börja arbeta med WordPress.
Du måste börja med att veta hur du installerar och får upp en WordPress-sajt på en server. Från servern installerar du sedan WordPress och kopplar ihop det med din databas.
Teman och plugins bör du ha full förståelse för, eftersom det är vad du mest kommer arbeta med.
Att koda I HTML/CSS eller programmera i PHP är inget krav – men är åtminstone bra att förstå om du vill veta vad som är möjligt (och inte möjligt) med ditt
[Sassy_Social_Share]