Trender inom webbdesign 2023 – 5 saker att spana på!
Vi går in i ett nytt år, och i sedvanlig anda sätter jag ihop en trendspaning för webbdesign 2023
Det kan vara svårt att definiera vad nästa trend inom webbdesign kommer bli. Dels för att trender kommer och går, men även för att hemsidors design idag följer en standard. När jag skriver standard så menar jag inte en etablerad standard, utan mer en sorts konsensus som råder kring vad som fungerar och vad som tillför eller inte tillför något för en hemsidas upplevelse.
Det görs medvetna val kring detta och man väljer form över funktion minst lika mycket som man väljer funktion över form.
Men med det sagt så kan du, efter lite grävande, hitta några funktionella eller visuella element på en hemsida som tydligen är ”nytt och annorlunda” samtidigt som du ser en utveckling av föregående års trender.
Vi tar en titt på vad kan bli trender för webbdesign det kommande året, 2023.
Jag är rätt säker på att alla AI-tjänster som dykt upp under året inte har undkommit dig. Det finns AI som genererar texter, bilder och den numera välkända ChatGPT erbjuder dig en AI som du chattar med och som förser dig med väldigt bra information och texter.
Den kan även hjälpa dig att hitta fel i kod och visa dig bättre alternativ.
AI är ett jättebra verktyg för att underlätta ditt arbete. Än så länge skulle jag inte påstå att du helt och hållet kan förlita dig på denna teknologin. Den är inte 100%, ibland blir renderade biler lite lustiga och faktan som tas fram kan vara fel eller tvetydig.
Det första som slog igenom hårt var AI-genererade bilder. Det finns en hel uppsjö av dessa, där de största är MidJourney, DALL-E och Stable Diffusion.
Dessa fungerar olika och kan vara bra för att få fram bildkoncept och redigera bilder snabbt och smidigt.
Jag spelade nyligen in en video där jag pratar om AI och mer specifikt, MidJourney.
Det finns även AI som tar fram logotypes. Detta verktyget gillar jag främst för att få inspiration till egna projekt. Ibland behöver du generera fram lite logotypes och arbeta fram ditt koncept runt det, istället för att först fundera ut konceptet innan du tar fram själva logotypen.
Det är inte helt fel att ha ett verktyg som hjälper dig ta fram content för dina artiklar, sociala medier inlägg eller annat som relaterar till produktion av välformulerad text.
Jag vill påpeka att dessa texter är ofta väldigt strukturellt ”korrekta”, alltså nästan lite för korrekta för att ge dig en känsla. För hur bra dessa AI än är så saknar de förmågan att generera texter som känns.
De fungerar dock väldigt bra som verktyg för att ta fram idéer och koncept till artiklar, videos eller blogginlägg.
Jag har tidigare skrivit om detta och har även gjort några skärminspelningar där du kan följa med när jag testar dessa.
Det ser ut som att stor text är här för att stanna. Det är snyggt, lättläst och ger mycket slagkraft i din webbdesign. Du ser oftast stora rubriker och introducerande texter i större format, medans brödtexten och det viktiga innehållet håller en mer typsik och ”korrekt” textstorlek.
Vi behöver inte fördjupa oss alldeles för mycket när det handlar om video på webben. Det växer konstant och vi tar alla del av videos var vi än surfar vare sig det är Facebook, Instagram, TikTok eller dedikerade videotjänster såsom YouTube och Netflix.
Det är alltid rekommenderat att implementera videos på din hemsida för det kan vara positivt för din hemsidas engagemangsnivå och tiden som en person stannar och interagerar med din sida.
Den s.k. uppehållstiden är något jag försöker satsa på för jag har personligen märkt att min hemsida presterar bättre på sökmotorerna efter att jag strategiskt tagit fram längre content och även då infogat videos i mina inlägg.
Prestanda är en stor faktor för en hemsidas framgång på nätet. Du vill få ner din hemsidas laddningstid och ofta är det bilderna på din hemsida som är boven i dramat.
SVG och WebP är två nyare bildformat som låter dig visa stora bilder med hög kvalité, samtidigt som dess storlek är optimal.
SVG är vektorbaserat. WebP har en kompression på 30% utan att tappa bildkvalité.
Källa: https://insanelab.com/blog/web-development/webp-web-design-vs-jpeg-gif-png/
I samband med att du läser om AI och testar verktygen kanske tanken slår dig att du kommer kunna använda detta för SEO?
Både Ja och Nej
Du kommer förmodligen inte vilja använda någon tjänst som Rytr, Writesonic elre ChatGPT för att ta fram kompletta artiklar till din blogg, eller något annat projekt för den delen.
Google har själva gått ut och sagt att de kommer fokusera på att belöna sidor som skriver bra för människor och inte specifikt för att göra sökmotorerna nöjda.
Hur de gör det kan jag inte svara på, men det utesluter ju AI och de superkorrekta och känslolösa texter som vi ser skapas av dessa AI-verktyg.
Jag påpekar återigen att AI är ett jättebra verktyg för inspiration och brainstorming för innehåll, men det bör inte användas genom att klipp o klistra den genererade texten rakt in på din blogg.
Vi vet inte exakt vad som kommer bli nästa grej, nästa trend. Men genom att återbesöka snackisarna detta året kan vi få en någorlunda hum om vad nästa års kommer präglas av.
Det kommer fortsätta pratas om AI och den tekniken kommer bara bli bättre. Vad gäller färg och form så kan vi även där bara spekulera och titta på vad som var ”nytt och hett” under detta året.
Personligen så ser jag fram emot kommande år, för jag tror vi kommer att få se mycket hända för webbdesign och hemsidor generellt.